Hoe oud is mijn huis

 

Inleiding

Bouwstijlen

Hollandse Renaissance

Hollands Classicisme

Barok Lodewijk XIV

Rococo Lodewijk XV

Classicisme Lodewijk XVI

Neo Classicisme

Neo Gotiek

Neo Renaissance

Eclecticisme

Weg van de klassieken

Jugendstil

Art Deco

Traditionalisme

Amsterdamse School

Delftse School

 

Metselwerk

Kapconstructies

Dakpannen

Bovenlichten

Links

 

Hollands Classicisme

1620 - 1700

   

In de laatste jaren van de 80-jarige oorlog, ongeveer na het 12-jarig bestand nam de welvaart voor de jonge Republiek weer toe. vanaf 1625 was Frederik Hendrik stadhouder. Hij wilde het aanzien van de Republiek in Europa versterken en een koninklijke allure geven. Onder andere door het bouwen en verbouwen van paleizen. (waaronder de verbouwing van Paleis noordeinde in haar huidige staat). Na de dood van Frederik Hendrik wordt Willem II en later Willem III stadhouder van de Nederlanden.

De frivole lijnen van de Hollandse Renaissance passen voor de welgestelden niet meer bij de voorname levensstijl die de toegenomen welvaart met zich meebracht. In het Hollands Classicisme overheersen de rechte lijnen en de verwijzing naar klassieke, vooral Griekse bouworden.

Het Brouchovenhofje in Leiden is een mooi voorbeeld van de Klassieke opvattingen. Het metselwerk is nog duidelijk 17e eeuws:

In Alphen aan den Rijn wordt in 1640 het Schoutenhuis gebouwd. De huidige kozijnen zijn naar vroeg 19e eeuws model.

Eén van de mooiste voorbeelden van Hollands Classicistische architectuur is de Oudshoornse Kerk (1660, architect: Daniël Stalpaert, ook van onder andere het huidige Scheepvaartmuseum in Amsterdam)

Boerderij Landlust uit ongeveer 1700. Het zomerhuis ernaast heeft een laat 18e eeuwse 'ingezwenkte lijstgevel' Ook hier zijn de kozijnen volgens een later model.

 

<< terug

 

Beginpagina

 

>> verder